Everdina trekt de wereld in.

6 mei boekpresentatie Yanthe van Nek.

Kunstenaar Yanthe van Nek heeft de afgelopen weken gewoond en gewerkt in Zandpol, Veenoord en Nieuw-Amsterdam.
Zij heeft meegedaan aan het Gekleurd Grijs artist-in-residence project van de gemeente Emmen en K&C.
Op zoek naar ontmoetingen, verhalen en gesprekken is de kunstenaar in woonzorgcentrum Oldersheem in Nieuw-Amsterdam geweest en op basisschool CB de Zwaluw in Zandpol. Uit gesprekken met de daar aanwezige ouderen en kinderen is een verhaal ontstaan rond Everdina, haar kleinkind Nellie en de caravan waarin Everdina woont. Everdina is gecreëerd aan de hand van oude foto's van een groep bewoners van Oldersheem. Bij elke fase in het leven van het personage hebben de bewoners een foto uit het eigen archief gezocht. Deze zijn in een boekje samengebracht.

De caravan van Everdina is door camping BuitenLand in Zandpol beschikbaar gesteld. De kinderen van de basisschool in Zandpol hebben deze ingericht als onderdeel van het kunstproject. De caravan is daarna te zien geweest op camping BuitenLand, bij de basisschool in Zandpol en op het Gekleurd Grijs Festival op 21 april in woonwijkcentrum Holdert in Emmen.

Het boekje dat gemaakt is rond hoofdpersoon Everdina wordt op 6 mei gepresenteerd in de bibliobus dat door Zandpol, Veenoord en Nieuw-Amsterdam trekt. Aan de hand van video’s, foto’s en een verhaal wordt getoond hoe het kunstproject samen met de bewoners in de regio tot stand is gekomen. Het boek is daarna online bij de uitgever verkrijgbaar. Het is daarmee de afsluiting van het kunstproject.

De bibliobus en Yanthe doen zaterdag 6 mei drie plekken aan waar het boek gepresenteerd wordt en waar geïnteresseerden met kunstenaar Yanthe van Nek kunnen praten over de realisering van het project:

11:00 uur: woonzorgcentrum Oldersheem, Karel Palmstraat 125  te Nieuw-Amsterdam
12:00 uur: Van Gogh Huis, Van Goghstraat 1 te Veenoord
13:00 uur: cb de Zwaluw, Zandpolstraat 9 te Zandpol

Het project van Yanthe van Nek is onderdeel van het seniorenproject Gekleurd Grijs, dat senioren in april kennis wil laten maken met verschillende vormen van kunst en cultuur. Het project wordt gefinancierd uit gelden van Age Friendly Cultural City. Emmen is een van de vijf gemeenten die landelijk meedoet aan dit tweejarig project om ouderen meer in contact te brengen met cultuur. Het doel van Age Friendly Cultural City is om met kunst en cultuur bij te dragen aan de vitaliteit, gezondheid en het welzijn van ouderen.

terug